Mellfelvarrás
Képgaléria/Mellfelvarrás
Előtte
Utána
1
Előtte
Utána
2
Előtte
Utána
3
Előtte
Utána
4
Előtte
Utána
5
Előtte
Utána
6
Előtte
Utána
7

Mellfelvarrás, mellkisebbítés

Mellfelvarrás

Nemcsak a kicsi, vagy a túl vagy mellek okozhatnak pszichés és esztétikai problémát, hanem a normális nagyságúak is, ha azok lógnak, megereszkednek.

Ebben két tényező játszik szerepet: a bőr rugalmasságának csökkenése, ill. a mirigyállomány sorvadása. Ez utóbbinak is több oka lehet: a kor előrehaladása, szülés, szoptatás, nagymértékű fogyás.

A mellfelvarrás nemcsak a felesleges bőr eltávolításából áll, hanem a mirigyállomány megemeléséből, megformázásából, rögzítéséből, valamint az emlőudvar, emlőbimbó felhelyezéséből.

Ezek elvégzésére több eljárás alkalmazható, melyeket a bőrmetszések iránya szerint csoportosíthatunk:

  1. A legismertebb, régóta alkalmazott műtéti típus amikor az emlőudvar körül, majd innen függőleges irányban, ill. a mell alatti redőben ejtjük a metszést. Ennek előnye a jó feltárás és a szép forma kialakíthatósága. Hátránya, ha a páciens sebgyógyulási hajlama nem megfelelő, akkor a hegek feltűnőek lehetnek.
  2. Végezhetjük a mellfelvarrást udvar körüli és függőleges metszésből. Ilyenkor a mell alatti metszést megspóroljuk. Hátránya, hogy ezt a sebet ráncolnunk kell, mely csak néhány hónap múlva simul ki.
  3. Csak melludvar körüli metszést kismértékű lógás esetén alkalmazhatunk, de itt is ráncosodással kell számolni, melynek eltűnése még hosszabb időt vesz igénybe, mint az előző esetnél.

A mellfelvarrást altatásban végezzük, de kisméretű mell esetén helyi érzéstelenítés is lehetséges. A műtét után egy éjszaka kórházi megfigyelés szükséges. Műtéti idő 2-3 óra, a varratok 2 hét múlva kerülnek eltávolításra. Speciális melltartó viselése 6-8 hétig javasolt. Autóvezetés 3 hét után engedélyezett.

A mellfelvarrás ritka, de lehetséges szövödménye az emlőbimbó érzékenységének csökkenése, elvesztése, valamint a felpreparált bőrterületen bekövetkező, esetleges bőrelhalás, melyet a dohányzás nagymértékben elősegíthet.

A túl kicsi, nagyon petyhüdt emlők esetén a mellfelvarrást implantátum beültetésével is kiegészíthetjük.

Mellkisebbítés

Az átlagosnál nagyobb mellek ugyanúgy okozhatnak pszichés panaszt, mint a túl kicsi emlők. Fontos különbség azonban, hogy míg a kicsi mellek semmilyen fizikai megpróbáltatással nem járnak, addig a nagy mellek okozhatnak vállfájdalmat, gerincpanaszokat, bőrbetegséget az összefekvő területeken.

A nagy mell sokkal inkább és sokkal hamarabb hajlamos szép formájának elvesztésére.

A mellkisebbítést altatásban végezzük, ideje 3-4 óra.

A bőrmetszések (melludvar körüli, mell alatti, a kettőt összekötő függőleges) után eltávolítjuk az előzőekben kijelölt nagyságú mirigyállományt és felszívódó varratokkal a kívánt alakra formázzuk, majd elvégezzük a bőrredukciót, és feljebb helyezzük a melludvart a bimbóval együtt.

A mellkisebbítés végén a varratsor tehermentesítésére speciális rögzítést használunk. Kórházi, klinikai megfigyelés általában 2 nap. Állandó melltartó viselése 6-8 hét.

A mellizmok, karok fokozott fizikai kímélete 3-4 hétig javasolt, és az autóvezetés is ezután engedélyezett.

Mellkisebbítés esetén is előfordulhat sebgyógyulási zavar, melyet az egyéni hajlam nagymértékben befolyásol. További lehetséges szövődmények bőrelhalás, zsírelhalás, és mint a mellfelvarrásnál itt is bekövetkezhet az emlőbimbó érzészavara.

A bőr ismételt megnyúlásának kivédésére ajánlatos a gyakori, sportoláskor az állandó melltartó viselés.